Pengalaman Migrate Blogspot ke Wordpress - Susah Ke?

7

Kaedah serta cara buat blog sendiri yang paling senang setakat ni pada saya ialah gunakan Blogspot. Sejak dari 2013 lagi saya start blogging guna platform Google ni sampai lah ada domain sendiri. Siap boleh expired lagi dan tukar domain baru.

Cara migrate blogspot ke wordpress

Kenapa Migrate Ke WordPress?

  • Sebenarnya saya nak buat blog baru untuk fokus aktiviti freelance sekarang. Sejak berhenti kerja saya ada ambil upah buat blog untuk kawan-kawan yang mula ber blog tapi tak mahir setting blogspot. 
  • Tolong setkan theme blog, susun atur dan menulis artikel untuk permulaan dalam satu pakej. Itulah kerja-kerja belakang tabir (jana pendapatan online) saya buat secara part time.
  • Kemudian saya berjinak pula dengan dunia penulisan (masuk kelas formal/berbayar) dengan tenaga pengajar penulis dan bekas wartawan. Okey juga. Nampak minat lebih ke situ pula sekarang ni.

Tujuan migrate ke Wordpress tu sebab kebelakangan ni ada juga beberapa kerja menulis artikel yang saya terima kena terus tulis (baca: taip) di website klien. Semestinya mereka gunakan Wordpress untuk e-commerce dan sebagainya. 

Kaku rasa nak guna sebab tak ada pengalaman kan. Blank dan blur! Jadi akhirnya saya migrate kan blog eksplorasilea.com ke platform Wordpress. Jadi saya ada terima suatu komen seperti di bawah:

cara migrate blogspot ke wordpress
 

Komen beliau antaranya : 


Tips blogging guna Wordpress dan juga cost and setup for beginners. 

Menarik kan ? dan saya sangat teruja nak share tentang Wordpress ni.

Memandang plan hosting saya beli di Hostinger dan dapat satu domain free (promosi). Jadi saya setupkan satu domain dengan menggunakan platform Wordpress.

Kebanyakan nota kos untuk setup saya akan masukkan dalam blog nanti. Antaranya nota dan juga tips blogging guna Wordpress. Selain itu tips guna Blogspot akan saya letak di sana. Nak ambil web atau blog designer untuk Wordpress agak mahal pada saya. Jadi, saya belajar jela sendiri.

Kebanyakkan blog-blog yang bagi tutorial detail mengenai wordpress adalah dari luar negara. Adapun yang berbahasa Malaysia masih tidak berapa banyak. 

Ya, masih belum berapa lengkap. Jadi saya akan update secara berkala inshaAllah.

Tags

Post a Comment

7 Comments
*Thank you for visiting my blog.

Terima kasih singgah baca dan juga komen anda.

  1. semoga terus maju jaya. Insha Allah akan singgah. so far belum berminat nak migrate, blog pun untuk suka-suka sahaja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Sal doakan saya ye.

      Delete
  2. Saya pun bermula dengan blogspot. Bila kena buat wordpress blur sungguh. Lama-lama jadi mudah dah. Cuma bab-bab teknikal memang surrender.. semoga terus sukses ya.

    ReplyDelete
  3. menarik, boleh difikirkan untuk masa hadapan blogspot dan wordpress ada banyak beza takut tak semahir menggunakan blogspot nanti tergantung sepi...blog saya

    ReplyDelete
  4. Atul pun nak tukar 1 blog ke wp, cuma takdan nak tukar lagi. Sampai domain pun dah expired 🤣 terlupa nak renew

    ReplyDelete
  5. Dulu guna wordpress nii .. tapi macam tak boleh follow step dia .. sekarang dah tukar baru rajin nak menulis

    ReplyDelete
  6. Sy dulu mau guna wordpress.. tapi sy hold dulu niat sbb skrg tgah handle 2 blog.. wordpress yg best dr segi teknikal atau seo bagus sgat.. kalau blogspot kena buat cara manual..

    ReplyDelete

Terima kasih singgah baca dan juga komen anda.

Post a Comment
To Top