Pengalaman Migrate Blogspot ke Wordpress - Susah Ke?

Kaedah serta cara buat blog sendiri yang paling senang setakat ni pada saya ialah gunakan Blogspot. Sejak dari 2013 lagi saya start blogging guna platform Google ni sampai lah ada domain sendiri. Siap boleh expired lagi dan tukar domain baru.


Cara migrate blogspot ke wordpress

Kenapa Migrate Ke WordPress?

  • Sebenarnya saya nak buat blog baru untuk fokus aktiviti freelance sekarang. Sejak berhenti kerja saya ada ambil upah buat blog untuk kawan-kawan yang mula ber blog tapi tak mahir setting blogspot. 
  • Tolong setkan theme blog, susun atur dan menulis artikel untuk permulaan dalam satu pakej. Itulah kerja-kerja belakang tabir (jana pendapatan online) saya buat secara part time.
  • Kemudian saya berjinak pula dengan dunia penulisan (masuk kelas formal/berbayar) dengan tenaga pengajar penulis dan bekas wartawan. Okey juga. Nampak minat lebih ke situ pula sekarang ni.

Tujuan migrate ke Wordpress tu sebab kebelakangan ni ada juga beberapa kerja menulis artikel yang saya terima kena terus tulis (baca: taip) di website klien. Semestinya mereka gunakan Wordpress untuk e-commerce dan sebagainya. 

Kaku rasa nak guna sebab tak ada pengalaman kan. Blank dan blur! Jadi akhirnya saya migrate kan blog eksplorasilea.com ke platform Wordpress. Jadi saya ada terima suatu komen seperti di bawah:

cara migrate blogspot ke wordpress
 

Komen beliau antaranya : 


Tips blogging guna Wordpress dan juga cost and setup for beginners. 

Menarik kan ? dan saya sangat teruja nak share tentang Wordpress ni.


Memandang plan hosting saya beli di Hostinger dan dapat satu domain free (promosi). Jadi saya setupkan satu domain dengan menggunakan platform Wordpress.


Kebanyakan nota kos untuk setup saya akan masukkan dalam blog nanti. Antaranya nota dan juga tips blogging guna Wordpress. Selain itu tips guna Blogspot akan saya letak di sana. Nak ambil web atau blog designer untuk Wordpress agak mahal pada saya. Jadi, saya belajar jela sendiri.


Kebanyakkan blog-blog yang bagi tutorial detail mengenai wordpress adalah dari luar negara. Adapun yang berbahasa Malaysia masih tidak berapa banyak. 


Ya, masih belum berapa lengkap. Jadi saya akan update secara berkala inshaAllah.

Post a Comment

0 Comments

Ad Code